Oosterpark

Al meer dan een eeuw dient het Oosterpark als een serene oase voor de lokale bevolking en toeristen van Amsterdam-Oost, waar het een plek biedt om tot rust te komen, te sporten en met elkaar om te gaan.

Wat is er te doen ?

Het Oosterpark heeft uitgestrekte wandelpaden en volop mogelijkheden voor sportievelingen, zoals een tennisbaan en een kunstgras sportveld. Het park beschikt ook over idyllische picknickplekken bij de vijver en een natuurspeeltuin, evenals een groot peuterbad waar de kinderen in de zomermaanden kunnen spetteren. Daarnaast herbergt het park een skatepark en worden er leuke evenementen en festivals georganiseerd, met regelmatig lente- en zomeroptredens in de muziekkoepel.

Of je nu zin hebt in een ontspannen wandeling over de pittoreske paadjes of een stevig potje tennis of voetbal op het hypermoderne sportveld, het Oosterpark heeft voor ieder wat wils. Geniet van de verstilde schoonheid van de vijver en het omliggende groen terwijl u geniet van een heerlijke picknick, of laat de kleintjes los in de natuurspeeltuin en spetteren in het verfrissende peuterbad tijdens de warme zomermaanden.

Geschiedenis van het Oosterpark !

In 1891 werd het Oosterpark het eerste grote openbare park in Amsterdam dat door de gemeente werd aangelegd. Het park is ontworpen door Leonard Antonij Springer, een gerenommeerd landschapsarchitect en zoon van een bekende realistische schilder. Om plaats te maken voor het omvangrijke park besloot de gemeente een begraafplaats uit het gebied te verwijderen en enkele kleinere landgoederen te slopen. Springer, die bijna 900 verschillende projecten ontwierp, was een productief park- en tuinontwerper. Hij ontwierp het park met een langgerekte plas als middelpunt, waardoor een vrij vloeiende Engelse landschapsstijl ontstond die tot op de dag van vandaag de Nederlandse landschapsarchitectuur domineert.

Oosterpark monumenten en beeldentuin

Het Oosterpark heeft tal van beelden en een aantal belangrijke monumenten. Het Nationaal Monument Slavernijverleden is gemaakt door Erwin Jules de Vries, een in Suriname geboren kunstenaar, ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1861. Een ander belangrijk monument is de moderne sculptuur genaamd “The Scream” (” De schreeuw”), die 4,5 meter hoog is en is gemaakt door Jeroen Henneman. Het is een gedenkteken voor Theo van Gogh, een filmregisseur en verre neef van de schilder die in 2004 werd vermoord door een moslimextremist in een straat nabij het park. Volgens de maker “schreeuwt Theo in dit beeld om genade.”

Andere sculpturen in het park zijn ‘Flame’, een grote abstracte sculptuur gemaakt van roestvrijstalen buizen door de hedendaagse kunstenaar en schrijver Jan Wolkers. Het herdenkt de Nederlandse literatuurbeweging genaamd De Tachtigers. “Titaantjes”, een kleine bronzen afbeelding van drie mannen zittend op een bank door Hans Bayens, is een monument voor de schrijver Nescio en zijn collega’s. “Geitenrijder” (“De Bokkenrijder”) is een sculptuur van Gerrit Boluis, terwijl “Spelende Kinderen” een stuk is van Kattinka van Rood. In het park staat ook een geornamenteerde bank van witte steen van Eduard Jacobs die de schrijver Justus van Maurik (1846-1904) herdenkt.

In 2005 werd een speciaal geplaatste steen gewijd aan een openbare ruimte voor vrijheid van meningsuiting, vergelijkbaar met Hyde Park Corner in Londen. Bezoekers van het park zullen ook verschillende kleinere sculpturen tegenkomen, waardoor het een nog fascinerendere bestemming wordt.

Hoe kom je in het Oosterpark !

Te voet : vanaf het Tropenmuseum ligt het park net achter het museum;

Met de tram : lijn 9, uitstappen halte Eerste van Swindestraat; lijn 3 en 7, uitstappen halte Beukenweg;

Met de bus : lijn 22, uitstappen bij halte Eerste van Swindestraat;

Met de auto : vanaf de ring A 10 neemt u afslag S113 en rijdt u ongeveer 5 km richting centrum over de Middenweg en later de Linnaeusstraat. Het park ligt aan uw linkerhand, straks kruist de Linnaeusstraat het spoor. Er is betaald parkeren in de buurt.

Waar is het Oosterpark ?

This is a staging enviroment